SAĞLIK

"Salmonella'dan Korunmanın Yolları: Öneriler"

Salmonella kaynaklı enfeksiyonlardan bu önlemlerle korunabilirsiniz Et ve tavuk iyice pişirilmeli, hijyen kurallarına titizlikle uyulmalı Son günlerde tavuk eti tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirdi

Son günlerde tavuk eti tüketimi sonucunda yaşanan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme getirmiştir. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesinin Salmonella salgınlarına yol açabileceğini belirtmektedir. Bu enfeksiyonların önlenmesi için alınabilecek önlemlere dikkat çeken Ünlü, özellikle et ve tavukların iyice pişirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Ünlü, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilecek malzemelerin hazırlanmasında hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini belirterek, “Gıdaya temas etmeden önce eller, sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanmalı ve gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmelidir” tavsiyesinde bulunmaktadır. Ayrıca çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Salmonella bakterisi, insanlar da dahil olmak üzere hem hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri türüdür. Bu bakterinin insanlara genellikle hasta kişiler veya hayvanlarla temas yoluyla veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketilmesi ile bulaştığını belirten Ünlü, "Salmonella sıkça besin zehirlenmesi etkeni olarak karşımıza çıkarak, tifo ve paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da neden olabilir," şeklinde uyarıda bulunmaktadır.

Salmonella enfeksiyonlarının belirtileri genellikle tüketimden sonra ilk 8 ile 72 saat içinde ortaya çıkmaktadır. Bu süre zarfında karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen ateş gibi semptomlar görülmektedir. Özellikle 65 yaşının üstündeki, 5 yaşının altındaki ya da altta yatan hastalığı olan kişilerde basit besin zehirlenmelerinin bile ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ünlü, bu tür bulgular gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulamaktadır.

Salmonella bakterisinin özellikle yaz aylarında az pişmiş tavuk etinin tüketilmesi ile yaygın olarak görüldüğünü belirten Ünlü, araştırmaların bu bakterinin hem kırmızı hem de beyaz etleri kontamine edebildiğini ortaya koyduğunu ifade etmektedir. Bunun yanı sıra, salmonellanın tavuk yumurtaları ve kontamine çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar ile birçok meyve ve sebzeyi, hatta uygun şekilde depolanmayan kuru yemişleri bile kontamine edebileceği aktarılmaktadır. Bu durum, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Enfeksiyonlardan korunmak için alınması gereken önlemlere de değinen Doç. Dr. Ünlü, özellikle et ve sebzelerin güvenilen market, manav veya kasaplardan temin edilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. Gıdaya dokunmadan önce ellerin sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanması ve gıdaların iyice pişirilmesi önemlidir. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların, özellikle meyvelerin, iyice yıkanmadan tüketilmemesi gerektiği belirtilmektedir.

El hijyeninin Salmonella enfeksiyonlarından korunmada büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Ünlü, hasta bir kişinin dışkısına temas edilmesi ile bakterinin kişilerin ellerine bulaşabileceğini ve bu şekilde yayılan bir enfeksiyon zincirinin oluşabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. El hijyeninin öneminin anlaşılması, enfeksiyon zincirinin kırılması açısından büyük bir fayda sağlayacaktır.