Uzun Yolda Güvenli Trafik İçin Lastiklere Dikkat!
Bayram tatili için uzun yola çıkmayı planlayan sürücüler uyarıldı. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Genel Sekreteri Erdal Kurt, sürücülerin gidecekleri bölgenin hava durumunu ve Valilik duyurularını takip etmeleri gerektiğini belirtti. Kış lastiklerinin çıkarılma zamanı gelse de ani hava değişimleri nedeniyle sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Kurt, “Güvenli lastik mevsimine ve araca uygun lastiktir” dedi.
Ramazan Bayramı ve okulların ara tatilini birleştiren sürücüler için lastiklerin durumu kritik bir öneme sahip. Erdal Kurt, lastiklerin yola temas eden tek bağlantı noktası olduğunu hatırlatarak, “Bir lastiğin yola temas ettiği alan avuç içi kadar bir alandır. Doğru lastik kullanımı bu yüzden önemlidir. Uzun yola çıkacak sürücülerime mutlaka ve ısrarla mevsimine uygun lastik kullanmalarını, lastik bakım ve kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Kış Lastiği Çıkarılmalı Mı, Çıkarılmamalı Mı?
Kış lastiği uygulamasının her yıl 1 Nisan itibarıyla sona erdiğini belirten Kurt, bu süre boyunca Valiliklerden aktarılacak duyuruları takip ettiklerini söyledi. Kurt, “Mevsim geçişleri nedeniyle hava durumunda ani değişiklikler olabiliyor. Kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla bitse de, yönetmelik bu sürenin uzatılması veya erkene çekilmesi yetkisini Valiliklere bırakmaktadır. Sürücülerimizin gidecekleri yolda o bölgenin Valilik duyurularını takip etmesi önerilmektedir” dedi.
Erdal Kurt, sıcak havada kış lastiği kullanılmasının yakıt tüketimini artıracağını, CO salınımını yükselteceğini ve lastiklerin daha hızlı aşınacağını ifade etti. Uzun yola çıkmadan önce lastiklerin değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Kurt, hava durumundaki değişiklikler göz önüne alınarak kış lastiğini çıkarıp çıkarmama kararının dikkatli bir şekilde verilmesi gerektiğini vurguladı.
Diş, Topuk, Sırt Kontrolleri ve Doğru Hava Basılması
Erdal Kurt, lastiklerin bakım ve kontrolünün uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini ekledi. “Seyahat öncesi mutlaka bir uzman tarafından lastiklerinizin gözden geçirilmesini sağlayın. Uygun janta monte edilmesi, doğru havanın basılması ve balans ayarlarının yapılması, güvenli bir sürüş için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır” dedi. Ayrıca, lastiklerin diş derinliklerinin ölçülmesi ve yedek lastiğin de aynı kontrollerle sağlam olduğundan emin olunması gerektiği belirtildi.
Kurt, “Diş, topuk, sırt kontrollerini mutlaka yaptırın. Düzensiz aşınma, delinme veya yıpranma varsa önlemini alın. Bu bakımlar ve kontroller, yakıt tasarrufu sağlayarak uzun yolda aracınıza ve size daha güvenli, ekonomik ve konforlu bir sürüş sunacaktır” şeklinde konuştu.
Yola Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler!
- Lastiklerinizin diş derinliğini mutlaka kontrol etmelisiniz. Diş derinliğinin yasal sınır olan 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekir.
- Lastiklerinizin diş, topuk, yanak ve sırt kontrollerini yetkili servislere yaptırmalısınız. Düzensiz aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma benzeri özürler mutlaka uzmanlar tarafından incelenmelidir.
- Lastiklerinizin doğru ve teknik olarak uygun janta monte edilmesini sağlamalısınız. Doğru jant ölçüsü, lastik üreticisinin belirttiği ebatlarda olmalıdır.
- Lastiklerinizin uygun basınç değerlerinde şişirilip şişirilmediğini kontrol etmeli ve lastiğinize aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen doğru havayı basmalısınız.
- Lastiklerinizin balans ayarlarını yetkili servislerde yaptırmalısınız.
- Lastiklerinizi aracınıza monte ettirirken, karşılıklı gelen bijonları sıkarak tam ve sağlıklı bir şekilde taktırmalısınız.
- Aracınız için en uygun lastik ebatı, tip, model ve özellikler araç üreticiniz tarafından belirlenmiştir. Bu bilgiler, aracınızın kullanım kılavuzunda mevcuttur.