OGM, Orman Kıyılarına 1,3 Milyar TL Destek Sağladı
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Genel Müdürü Bekir Karacabey, ormanların sürdürülebilir gıda üretimindeki önemli rolü hakkında yaptığı açıklamada, geçen yıl gerçekleştirilen Odun Dışındaki Orman Ürünleri (ODOÜ) çalışmaları sayesinde orman kıyılarına toplamda 1,3 milyar TL gelir sağlandığını belirtti. Bu gelir, ormanların sürdürülebilir yönetimi ve yerel ekonomilere katkıda bulunma açısından büyük bir önem taşımaktadır.
21 Mart, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1971 yılında kabul edilen Dünya Ormancılık Günü vasıtasıyla, Türkiye'de de 1975 yılından itibaren 21-26 Mart tarihleri arasında Orman Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 21 Mart için FAO tarafından belirlenen "Orman ve Gıda" teması OGM tarafından ele alındı. Ormanların, bal, defne, kestane, şıhlamur, mantar ve çeşitli orman meyveleri gibi birçok besin kaynağını doğadan sağlayarak ekosisteme katkıda bulunduğu vurgulandı.
İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin arttığı günümüzde gıda arz güvenliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı hayatî önem taşıyor. Türkiye, orman ekosistemlerinden elde edilen Odun Dışındaki Orman Ürünleri (ODOÜ) ve bal üretimi alanındaki başarılı çalışmalarla dünya pazarında önemli bir konum elde etmiş durumda. Bu bağlamda Türkiye'nin coğrafi konumu ve iklim çeşitliliği, bitki ve mantar türleri açısından geniş bir potansiyele zemin hazırlıyor.
OGM'nin yürütmüş olduğu envanter ve planlama çalışmaları neticesinde bugüne kadar 2,2 milyon hektar alanda ODOÜ envanteri oluşturulmuş ve 363 farklı tür için faydalanma planları geliştirilmiştir. Bu çalışmalar yalnızca doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda yerel halkın ekonomik kalkınmasını da desteklemektedir.
Dünya Defne İhracatının Yüzde 900'ü Türkiye'den
Orman Haftası'nın kapanışında açıklama yapan OGM Genel Müdürü Bekir Karacabey, "Bugün defne ve kekik gibi stratejik öneme sahip orman ürünlerinde dünya pazarının önemli tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Dünya defne ihtiyacının yüzde 900'ü ve kekik ihtiyacının yüzde 600'ü Türkiye'den karşılanmaktadır. 2024 yılında orman kıyılarına sağladığımız 1,3 milyar TL gelir, bu sektörün yerel ekonomiye katkısını da gözler önüne seriyor." dedi.
Türkiye'nin Bal Üretimindeki Gücü Artıyor
Bal üretimi, ormanlar ve bal üretimindeki polen ve nektar açısından zengin bir floraya sahip olan Türkiye için önemli bir sektördür. Orman kıyılarının istihdamını destekleyen bu sektör, aynı zamanda biyolojik çeşitliliğin korunmasına da katkıda bulunmaktadır. OGM Genel Müdürü Bekir Karacabey, şu anda 100 bin hektar alanda 850 adet bal ormanı bulunduğunu ve 2028 yılı sonuna kadar bu sayının 10,000'e çıkarılması hedeflendiğini belirtti.
Dünya çam balı üretiminin yüzde 900'ünün Türkiye'den karşılandığını ifade eden Karacabey, "Ülkemiz bal üretimi açısından dünya sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Arıcılığa sağlanan desteklerle bu başarıların daha da ileriye taşınmasını hedefliyoruz." dedi.
Orman Kıyılarına “Aile Yılı” Kapsamında Hibe Kredi
2025 yılının "Aile Yılı" olması nedeniyle OGM, orman kıyılarında ikamet edenlerden bu yıl evlenen kadınlara veya çocuk sahibi olanlara mikro kredi uygulamalarında yüzde 50 hibe vereceğini açıkladı.
Bu tür desteklerin, yerel ekonomilere katkı sağlaması ve toplumsal gelişime katkıda bulunması beklenmektedir. Orman haftası boyunca gerçekleştirilen etkinlikler ve açıklamalar, Türkiye'nin doğal kaynaklar ve gıda üretimi alanındaki potansiyelini gözler önüne sermektedir.