EKONOMİ

"Kurumsal Koçluk: Verimlilik ve Bağlılık Artıyor"

‘Koçluk İş Başında’ “Kurumsal koçluk verimliliği artırıyor, çalışan bağlılığını güçlendiriyor” Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Türkiye iş ortaklığında ‘Happy Place to Work CHRO Club’da “Koçluk İş Başında” ana temalı CHRO etkinliği 18 Mart 2025’te gerçekleşti

‘Koçluk İş Başkanında’

“Kurumsal koçluk verimliliği artırıyor, çalışan bağlılığını güçlendiriyor”

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Türkiye iş birliğiyle ‘Happy Place to Work CHRO Club’da “Koçluk İş Başkanında” temalı CHRO etkinliği 18 Mart 2025’te gerçekleştirildi. Bu etkinlik, insan odaklı liderliği yaygınlaştırmayı, koçluk yaklaşımı ile organizasyonlarda gerçek potansiyeli açığa çıkarmayı ve ilişkilerin ile sistemlerin gücünü keşfetmeyi amaçladı. İnsan kaynakları yetkilileri, mutlu organizasyonlar için koçluğun insan kaynakları yönetimindeki dönüştürücü gücünü ve koçluk yetkinliklerinin kurum kültürüne nasıl entegre edilebileceğini anlattı.

ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Erdem Balcı, ‘Koçluk İş Başkanında’ başlığıyla seçkin şirketlerin insan kaynakları profesyonelleri ve liderlerine seslendi. Koçların tavsiye vermediğini, yönlendirme ve danışmanlık yapmadığını vurgulayan Balcı, “Biz koçlar olarak ‘şimdi’ ve ‘burada’den başlayıp geleceğe odaklanıyoruz” dedi. Balcı, ayrıca koçluğun şirketler ve çalışanlar üzerindeki verimliliğini istatistiklerle değerlendirdi.

Koçlar ‘şimdi’ ve ‘burada’dan başlayıp geleceğe odaklanıyor

Etkinlikte konuşan ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Erdem Balcı, “20 yıldır Türkiye’de koçluğu konuşuyoruz, koçluğu anlatıyoruz” dedi ve koçluk kavramını ele aldı. Balcı, “Önce ‘koçluk ne değildir?’ sorusuna değinmek istiyorum. Koçlar tavsiye vermez, yönlendirme yapmaz, danışmanlık yapmaz. Biz koçlar olarak ‘şimdi’ ve ‘burada’dan başlayıp geleceğe odaklanıyoruz. Dolayısıyla koçluk, şimdi ve buradan alıp geleceğe odaklanan, yapılandırılmış bir sistemdir” açıklamasını yaptı.

Profesyonel koçluk nedir?

ICF’in ‘Profesyonel Koçluk’ tanımını hatırlatan Beyza Erdem Balcı, “Profesyonel Koçluk, günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanır” dedi. Balcı, iş dünyasının artık kırılganlık, anksiyete ve anlaşılamazlık ile tanımlandığını vurguladı.

Lehisinde empati, stres altında yaratıcı olma, değişikliklere hızlı adaptasyon ve içgörü kavramlarının öneminin arttığını belirten Balcı, “Koçluk tam da bu alanlarda iş başında. Liderlerin ve yöneticilerin bu ortamlarda daha sağlam durmalarına yardımcı oluyor” ifadesini kullandı. Ayrıca yeni nesil liderlik anlayışında, çalışanların bireysel hedefleriyle kurumsal hedefleri dengelemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Koçluk sürecinde güçlü sorularla kişinin yaratıcı ve derin düşünme mekanizmasının harekete geçtiğini vurgulayan Balcı, koçluk alan bireyin kendi potansiyelini fark ettiğini ve geliştirdiğini dile getirdi. “Koçluk asla tavsiye veya danışmanlık değildir. Bir metaforla anlatacak olursak, koçluk alan kişi aracın direksiyonundadır, gideceği yolu kendisi belirler” dedi.

Şirketler için koçluk, yetenek kazanmayı ve yeteneği elde tutmayı sağlıyor

ICF Global’in 1995 yılında Amerika’da kurulduğunu hatırlatan Beyza Erdem Balcı, “ICF Global 30. yılını kutluyor. Biz de Türkiye’de 20. yılımızı kutluyoruz. Kuruluşundan bu güne farklı başkanlar bu dernek adına emek harcadılar” dedi. Toplamda 99 ülkede 141 şubesi bulunan ICF’in dünya genelinde yaklaşık 62 bin koç üyesi olduğu bilgisini verdi. Ayrıca üyelerin yüzde 93’ünün unvan sahibi olduğunu açıkladı ve Türkiye’deki unvanlı koçların oranını yüzde 78 olarak belirtti.

Koçluğun 2013 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak meslek olarak ilan edildiğini belirten Balcı, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Koçluk yalnızca bireysel gelişim için değil, organizasyonlar için de somut sonuçlar doğuran bir süreçtir. Dünyada birçok büyük şirket, profesyonel koçluk desteği alarak çalışan bağlılığını, liderlik gelişimini ve performansı artırdı. ICF’in vaka bazlı araştırmalarına göre, koçluk alan yöneticilerin yüzde 70’i liderlik yetkinliklerinin geliştiğini belirtiyor.”

Bunların yanı sıra, koçluk programlarına yatırım yapan şirketlerin yüzde 86’sının yatırım geri dönüşünün en az 6 kat arttığını ifade etti. Koçluk alan çalışanların ise yüzde 80’i daha yüksek iş tatmini yaşadıklarını dile getirdi. Rakamlar, kurumsal koçluğun verimlilikte yüzde 53, kalitede ise yüzde 48 artış sağladığını gösteriyor. Bireysel koçluğa kıyasla takım koçluğunun 3 kat daha fazla yatırım getirisi oluşturduğunu vurguladı.

Etkinlik kapsamındaki konuşmalarda, Uzman Dr. Kerem Dündar “Organizasyonlarda Koçlukla Ortak Hayal Kurmanın Etkisi”, Pazarlama Yöneticisi ve Uluslararası Koç Emel Meriç ile İnsan ve Organizasyon Direktörü Aslı Kunur “Koçlukla Işığını Keşfet” ve Üst Düzey Yönetici, İnsan Kaynakları Direktörü Selin Kavak “Kariyer Yolculuğunda Koçluğun Etkisi” gibi konulara değindi. Ayrıca Uzman Klinik Psikolog Emre Konuk, “Tüm Kültürlerde Farklı ve Temel İhtiyaçları Yönetecek Bir Yaşam Tarzı Olarak Koçluk” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Organizasyonel Sistemler ve Takım Koçu Gülsün Zeytinoğlu ise “Organizasyonlarda Bilinçli ve Niyetli İlişkilerin Gücü” üzerine katılımcılara bir uygulama deneyimletti.