İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ÇGSM (Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi) ve TheaterIST iş birliği ile "Çağdaş Sahne için Kukla Üretimi ve Kullanımı Atölyesi" düzenlenecek. Atölye, 8 Nisan 2025 tarihinde başlayacak ve 8, 9, 10 Nisan tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi stüdyolarında gerçekleştirilecek. Çalışmalar, her gün 11:00-15:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
Atölye, kukla tasarımı için malzemelerle çalışma yapacak ve sonrasında kuklaların kullanımı üzerine odaklanacak. Alissa Mello, atölye ile ilgili olarak, çağdaş perspektiften kimlik, toplumsal cinsiyetin sahneye yansıma şekli ve feminist bir dramaturgi çerçevesinde kukla kullanımına dair düşünceler geliştireceklerini belirtiyor. Mello'nun açıklamasına göre, atölyede "kukla aracılığıyla toplumsal cinsiyeti nasıl araştırırız?" sorusu üzerine yoğunlaşılacak. Farklı toplumsal cinsiyetlerin temsiline dair yerleşik inançları inceleyecek ve bunları kağıt ve bant kullanarak sorgulamayı önerecek.
Atölyeye katılmak isteyenlerin kontenjanı sınırlı olduğu için, 25 Mart 2025 tarihi sonuna kadar kısa özgeçmişleriyle birlikte katılım taleplerini [email protected] adresine göndermeleri bekleniyor.
Alissa Mello, tiyatro sanatçısı ve akademisyendir. Exeter Üniversitesi'nde tiyatro araştırmacısı olarak görev yapmaktadır. Mello, sanatsal ve akademik alanda daha çok kadın kimliği ve estetiği üzerine odaklanan performanslar gerçekleştirmektedir. Bugüne kadar İngiliz geleneksel kukla kültürü çerçevesinde kadına ve toplumsal cinsiyete dair farklı tarihi dönemleri kapsayan çalışmalar yapmış, bu etkinlikler sonrası sanatsal uygulamalar geliştirmiştir.
Kukla tiyatrosuna dair birçok öncü çalışmaya imza atan Mello, New York’ta bir sanatçı girişimi olarak kurulan ve uluslararası kukla ve gölge sanatçılarını bir araya getiren Inkfish festivalinin kurucu üyesidir. Ayrıca, 2019-2022 yılları arasında Amerika'nın Vermont kentinde kurulan UNIMA ve Sandglass Kukla ve Tiyatro Araştırmaları Merkezi’nde yönetici direktör olarak görev yapmıştır. 2023 yılından itibaren UNIMA-USA'nın iki yılda bir yayımlanan "Puppetry International" dergisinin editörlüğünü üstlenmektedir.
Mello'nun çalışmaları arasında "Women and Puppetry: Critical and Historical Investigations" (Kadınlar ve Kuklacılık: Eleştirel ve Tarihsel İncelemeler) adlı eser de bulunmaktadır. Bu yayını ile 2022 UNIMA-USA Nancy Staub Ödülü'ne layık görülmüş ve ATHE'nin 2020 Mükemmeliyet Ödülü finalisti olmuştur. Diğer projeleri arasında "Race, Gender and Disability in Puppetry and Material Performance" (Kukla ve Malzemelerle Yaptığı Sahne Çalışmalarındaki Performanslarda Irk, Toplumsal Cinsiyet ve Engellilik) ve "Making Meaning with Puppets: Material, Performance, Perception" (Kuklalarla Anlam Yaratmak: Malzeme Kullanımı, Performans ve Algı) gibi önemli eserler yer almaktadır.