Boyun ağrısı ve migrenin çaresi düzenli egzersiz!
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, boyun ağrısı ve migren arasında bir bağlantı olabilir. Fizik tedavi ve düzenli egzersizlerin, bu tür ağrıların yönetiminde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi'nden Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, düzenli egzersizlerin kasları güçlendirdiğini, duruşu iyileştirdiğini ve ağrıların sıklığını azaltabileceğini vurguladı. Özellikle stresin migren üzerinde etkili bir tetikleyici olduğunu belirten Dr. Paksoy, egzersizlerin stres ve gerilimi azaltabileceğini ifade etti.
Fizik tedavi yöntemleri ve egzersizlerin, hem boyun ağrısı hem de migreni yönetmedeki önemi üzerine konuşan Dr. Paksoy, bu tür tedavi ve egzersizlerin kas gücünü artırabileceğini, esneklik kazandırabileceğini ve duruşu iyileştirebileceğini belirtti. Bunun sonucunda, ağrının sıklığı ve şiddetinin azalması mümkün olabiliyor.
Dr. Kemal Paksoy, fizik tedavisinin boyun ağrısı üzerindeki olumlu etkilerine de dikkat çekti. Kas güçlendirmeye yönelik planlanan fizik tedavi ve egzersizlerin, boyun ve sırt kaslarını güçlendirerek omurganın desteklenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Düzenli yapılan egzersiz, boyun kaslarının esnekliğini artırmakla kalmaz; aynı zamanda hareket aralığını genişleterek sertlik ve ağrıyı azaltır. Ayrıca, kötü duruşun boyun ağrısına yol açabileceğini belirterek doğru postürün, kasların düzgün çalışmasını sağlayacağını vurguladı.
Migren ve boyun ağrısı arasında bir ilişki olduğuna dikkat çeken Dr. Paksoy, doğru planlanmış fizik tedavi ve egzersizlerin migren ağrıları üzerinde de olumlu etkiler yaratabileceğini söyledi. Egzersizlerin, stres ve gerilimi azaltarak migrenin sıklığını ve şiddetini azaltabileceğine vurgu yaptı. Düzenli egzersiz yapmanın genel ağrı eşiğini artırabileceği ve migren atağını tetikleyen faktörlerle başa çıkmayı kolaylaştırabileceği belirtildi. Ayrıca egzersizler, beyne giden kan akışını artırarak migreni hafifletebiliyor.
Boyun ve migren ağrılarını hafifletmek için doğru egzersizlerin uygulanması gerektiğinin altını çizen Dr. Paksoy, öncelikle boyun egzersizlerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Başın yanlara, öne ve geriye eğilmesi, boyun dönüş egzersizleri ve boyun çevresi güçlendirme egzersizlerinin yapılabileceğini ifade etti. Herhangi bir harekette yavaş hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Örneğin, otururken ya da ayakta başı yavaşça bir omza doğru eğip 15-30 saniye bu pozisyonda kalmak, boyun kaslarını esnetir ve gerginliği azaltır.
Dr. Paksoy, yürüyüş, koşu, bisiklet sürme veya yüzme gibi kardiyovasküler egzersizlerin, genel stres seviyelerini azaltabileceğini ve kan dolaşımını iyileştirebileceğini vurguladı. Yoga pozlarının duruşu düzelttiğini, kasları gevşettiğini ve stresi azalttığını belirtirken, çocuk pozu, köprü pozu ve kedi-inek pozlarının boyun ağrılarını hafifletebileceğini ifade etti. Ayrıca, pilates egzersizlerinin core kaslarını güçlendirdiğini ve duruşu iyileştirdiğini ekledi.
Egzersizlerin etkili olabilmesi için düzenli olarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Paksoy, genel olarak haftada 3-4 kez egzersiz yapmanın tavsiye edildiğini dile getirdi. Her bireyin durumu farklı olduğundan, bir fizik tedavi uzmanı veya egzersiz terapisti ile çalışarak kişiye özel bir egzersiz programı oluşturmanın önemine vurgu yaptı. Yanlış teknikle yapılan hareketlerin ek ağrılara veya yaralanmalara yol açabileceğini belirtti. Bu nedenle, egzersiz programlarına başlamadan önce bir sağlık profesyoneline danışmanın güvenli ve etkili bir tedavi süreci sağlamak için önemli olduğunu ifade etti.