Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone, 5G’ye yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Dünya GSM Birliği (GSMA) tarafından Barselona’da “Yakınlaş, Bağla, Yarat.” temasında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde gazetecilerle bir araya gelen Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, yerel ve global arenada yaptıkları inovasyon ve teknoloji geliştirme çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Vodafone Türkiye olarak, birey ve kurumları mobil ve sabit genişbant teknolojileriyle bir araya getirirken, işin yaratıcılık kısmını da eşit derecede önemsediklerini vurgulayan Engin Aksoy, şunları ifade etti:
“Amacımız, dün olduğu gibi bugün de yenilikçi teknolojilere imza atarak, her bir müşterimiz için en iyi deneyimlerle dijital devrime yön vermek. Markamızı bir GSM operatörü olmanın ötesine taşıyarak, müşterilerimizin ihtiyacını anlayan ve hayatlarını kolaylaştıran teknolojiler sunmaya odaklanıyoruz. Teknolojinin tek başına ilerleme ve gelişimin anahtarı olamayacağını unutmamak gerekiyor. Ancak insan ve teknoloji bir araya geldiğinde, gerçek anlamda bir fark yaratılabiliyor. Bu nedenle, geliştirdiğimiz teknoloji ve çözümlerin kalbinde her zaman insan oluyor. Bu teknolojilerle amacımız, müşterilerimizin hayatın sunduğu fırsatlara açık olmasını sağlamak, gelişimlerini desteklemek ve sürekli değişen dünyada potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlamak.”
Vodafone Grubu’nun standında iş dünyasının geleceği, dijital dönüşüm, spor bilimi, yapay zeka odaklı müşteri deneyimi ve ölçeklendirilmiş BT hizmet platformları olmak üzere 5 ana alanda 30 çözümün tanıtıldığını belirten Engin Aksoy, özellikle uydu teknolojilerine dikkat çekti. Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:
“Vodafone Grubu, Ocak sonunda, kapsama alanı olmayan bölgelerde internet erişimi sağlayan uydular vasıtasıyla normal bir 4G veya 5G uyumlu akıllı telefon üzerinden dünyanın ilk uzay video görüşmesini gerçekleştirdi. Akıllı telefondan gelen sinyaller, AST SpaceMobile’ın uyduları aracılığıyla alınarak karasal şebekeye yönlendirildi. Bu teknoloji, her gün kullandığımız akıllı telefonlarla uzay ve kara tabanlı ağlar arasında otomatik geçiş yapılmasını sağlıyor. Mobil hizmetlere tamamlayıcı rol oynayan bu teknoloji, aynı zamanda Evrensel Hizmet ile devletin kapsama alanını nüfus yoğun olmayan kırsal bölgelerde genişletmek amacıyla da uygun maliyetli bir çözüm sunuyor. Türkiye’de de geçtiğimiz aylarda aynı teknolojiyi kullanarak sesli görüşme ve SMS testlerini başarıyla gerçekleştirdik. Ülkemizin bu gibi yeni teknolojilerle buluşmasının mevcut hizmet kalitesinin artması bakımından önemli olduğunu değerlendiriyoruz. Bu teknolojiler, hem kullanıcıların daha yaygın ve kesintisiz hizmet almasını sağlayacak, hem operatörlerin yatırımlarının verimliliğini artıracak, hem de devletin hizmet sunumunda kapsayıcılık ilkesine hizmet edecek.”
“Genişbant uydu teknolojisinin 2-3 yıl içinde tüm Türkiye’yi kapsar hale gelmesini hedefliyoruz”
Vodafone Grubu’nun, AST SpaceMobile ve Malaga Üniversitesi işbirliğiyle Avrupa'da yeni bir araştırma merkezi kuracağını söyleyen Engin Aksoy, bu merkezde, alçak yörünge uzay ve kara tabanlı entegre mobil genişbant hizmetlerinin geliştirileceğini belirtti. Aksoy, “Bu sayede müşteriler, mevcut akıllı telefonlarını kullanarak uydu ve 4G ya da 5G ağları arasında sorunsuz geçiş yapabilecek. Burada nihai hedef, birleşik uydu ve kara bağlantı çözümlerinden oluşan yeni bir Avrupa ekosisteminin oluşmasını teşvik etmek.” dedi. İspanya Uzay Ajansı tarafından desteklenen bu merkez, Malaga’daki Vodafone İnovasyon Merkezi bünyesinde 2025 yazında açılacak.
“Ar-Ge yatırımlarımızın 350 milyon TL’yi aşmasını planlıyoruz”
Engin Aksoy, Türkiye’de yapılan inovasyon ve teknoloji ihracı çalışmaları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Vodafone Türkiye olarak, Ar-Ge yatırımlarımızın bu finansal yıl içinde 350 milyon TL’yi aşmasını planlıyoruz. Ar-Ge alanında pek çok ulusal ve uluslararası başarıya imza atan ekibimiz OKSİJEN’de 280 kişi çalışıyor. 2006 yılından bu yana toplam 161 Ar-Ge projesi yürüten OKSİJEN’in, toplamda 352 patent başvurusu, 97 tescilli patent ve 71 yerli malı belgesi bulunuyor. Türkiye’yi teknoloji alanında Vodafone’un mükemmeliyet merkezlerinden biri olarak konumlamayı hedefliyoruz.”
“5G ihalesinin yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek yapılması önem taşıyor”
Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecine de değinen Engin Aksoy, 5G teknolojisinin, aldıkları hizmetin kalitesi artacak olan birey ve kurumlara fayda sağlayacağını vurguladı. “Operatörler açısından ise verimlilik artışı sağlarken, eski nesil teknolojilere kıyasla yatırım miktarı artacağından, bir gelir sıçraması yaratmayacak.” diyen Aksoy, 5G ihalesinin makul fiyat ve koşullarda, yatırım-yükümlülük dengesi gözetilerek yapılmasının önemine dikkat çekti.
Aksoy, “Frekans tahsislerinin yüksek 5G performansını sağlayacak miktarda, orantılı ve ekonomik olarak uygun seviyede olan spektrum ücretleri ile yapılması, operatörlerin şebeke yatırımına daha fazla odaklanmasını sağlayacak.” ifadelerini kullanarak, kapsama ve kalite yükümlülüklerinin teknoloji bağımsız olması ve kapsamanın artırılması için teşviklere yer verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Son olarak Aksoy, sabit genişbant ile ilgili yapılacak lisans uzatım koşullarıyla 5G ihalesi arasında orantısız farklar olmaması gerektiğini belirterek, adil rekabet koşullarının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.