Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi arasında nükleer bilimlerde radyasyon ve güvenlik konularını kapsayan “Uluslararası Tezli Yüksek Lisans Çift Diploma Eğitim ve Öğretim Programı” için protokol imzalandı. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen bu iş birliği protokolü, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülçoğre Memmedova tarafından imza altına alındı. Törende Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabriye Yuşan ve enstitü yönetimi ile akademisyenler de yer aldı.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, protokol töreninde yaptığı konuşmada, kardeş iki ülke arasında eğitim alanında atılan bu adımın “Tek Millet İki Devlet” anlayışının güzel bir örneği olduğunu belirtti. Ege Üniversitesi olarak uluslararasılaşmaya özel önem verdiklerini vurgulayan Budak, yükseköğretim kurulunun uluslararası etkileşimi artırma vizyonu doğrultusunda birçok önemli adım attıklarını ifade etti. Uluslararası çift diploma, öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gibi konularda aktif çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Budak, ayrıca, Türk yükseköğretiminde ilk kez Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile bir ikili diploma programı gerçekleştirdiklerini kaydetti. Bu programın süresini yenilenen protokolle 4 yıl daha uzattıklarını belirtti.
Protokol, öğrenci kabulü, müfredat, sınav, derslere devam, izin, azami öğrenim süreleri, mezuniyet şartları, akademik başarısızlık, verilecek diplomalar ve eğitim ücretleri gibi konuları kapsamaktadır. Ortak programın eğitim dili Ege Üniversitesinde Türkçe, Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesinde ise Azerbaycan Türkçesi olacaktır. Ege Üniversitesinden Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesine gidecek öğrencilerin 1. yıl 1. Dönem eğitimleri Ege Üniversitesi'nde, 1. yıl 2. Dönem eğitimleri ise Azerbaycan Üniversitesinde yürütülecektir. Tam tersi durumda, Azerbaycan Üniversitesinden Ege Üniversitesine gelecek öğrenciler de benzer şekilde eğitim alacaklardır.
Programın tez aşamasını kapsayan 2. yıl 1. ve 2. dönemleri ile tez süresi uzatılması halinde 3. yıl 1. ve 2. dönemler öğrencinin seçeceği tez danışmanının bulunduğu üniversitede sürdürülecektir. Ortak Tezli Yüksek Lisans Programı'nın süresi iki akademik yıl olup, toplam kredi miktarı 120 AKTS olacaktır. Programın azami süresi ise 3 akademik yıl ile sınırlı olacak. İki kurumun akademik gerekliliklerini başarıyla tamamlayan her öğrenciye, Nükleer Bilimlerde Radyasyon ve Güvenlik (Tezli) Yüksek Lisans alanında, biri Ege Üniversitesinden, diğeri Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesinden olmak üzere iki ayrı diploma verilecektir. Protokol, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı'nın onayını müteakip, sonraki akademik yıl veya dönemden başlayarak 5 yıl geçerli olacaktır.
Protokol, gerektiğinde YÖK ve Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı'nın onayıyla yenilenebilir. Rektör Budak, Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından yetiştirilen lisansüstü öğrencilerin disiplinlerarası çalışmalar ile akademik dünyaya katkı sağlayacağını belirterek, enstitü yönetimi ve akademisyenlere teşekkür etti. Bu gelişmeler, Ege Üniversitesi'nin uluslararası alandaki kariyer olanaklarını ve bilimsel işbirliklerini daha da güçlendirecek mahiyettedir.