Etkinlik; Rusya, Endonezya, Türkiye ve Macaristan'dan önde gelen uzmanları bir araya getirdi
Endonezya'nın Bandung kentinde, "Endonezya'da Modern Nükleer Teknolojiler ve Nükleer Güç Santrali (NGS) İnşaatı'nın Sosyo-Ekonomik Etkileri" konulu bir seminer düzenlendi. PLN Nusantara Power ve Endonezya Ulusal Araştırma ve Yenilik Ajansı (BRIN) tarafından organize edilen etkinliğe, Rus enerji şirketi Rosatom'dan uzmanların yanı sıra Türkiye Nükleer Enerji A.Ş. (TÜNAŞ) CEO'su Necati Yamaç da katıldı. Ayrıca, Endonezya Ulusal Enerji Konseyi (DEN), PLN Nusantara Power, BRIN ve Macaristan'dan Paks 2 NGS LTD. Şti. temsilcileri yer aldı.
Seminerde, Endonezya'da nükleer enerjinin geliştirilmesi planları, nükleer sanayinin oluşturulmasında karşılaşılan temel zorluklar, altyapı geliştirme ve personel eğitimi gibi konular ele alındı. Endonezya, ülkede gelecekte inşa edilmesi planlanan nükleer güç santralleri için olası sahaları tanıttı. Etkinlikte, nükleer enerjinin ekonomik ve sosyal avantajları, üretimin yerelleştirilmesi, düzenleyici ve hukuki mevzuatlar, güvenlik ve depreme dayanıklılık sistemleri gibi konulara özel vurgu yapıldı.
Seminere katılan Rosatom Proje Direktörü Alexander Tsybulya, yaptığı açıklamada, "Endonezya, enerji tüketiminde hızlı bir büyüme gösteriyor ve aynı zamanda 2060 yılına kadar karbon nötr hedefini gerçekleştirmeyi planlıyor. Ülkenin farklı bölgelerinde artan elektrik ihtiyacı, yüzer güç üniteleri dahil büyük ve küçük kapasiteli nükleer enerji santralleriyle etkin bir şekilde karşılanabilir. Nükleer enerji, ülkenin enerji sistemi ile ulusal enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendirebilecek güvenilir ve düşük karbon salınımlı bir elektrik üretim kaynağıdır" dedi. Tsybulya, Rosatom'un Endonezya'nın gelişen ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun nükleer enerji geliştirme çözümleri sunma kapasitesine sahip olduğunu belirtti.
Türkiye ve Macaristan'dan gelen konuşmacılar, ülkelerindeki nükleer güç santrallerinin yapımına dair pratik bilgilerini paylaştı. Temel zorluklar ve bunların çözüm yöntemleri ile Rus reaktör teknolojisini seçme sebepleri üzerinde durdular. Ulusal nükleer projelerin geliştirilmesindeki deneyimlerin yanı sıra gerekli NGS kapasitesi hesaplama yöntemleri ve iletişim teknolojileri Endoneya tarafında büyük ilgi uyandırdı.
Macaristan Paks II NGS Ltd. Şti. Uluslararası İlişkiler Direktörü Attila Hugyecz, "Paks-2 NGS, Macaristan'ın yeniden sanayileşmesi ve elektrik tüketiminin artmasıyla bağlantılı olarak ülkenin güvenilir enerji arzına önemli bir katkı sağlayacak. Macaristan, Paks NGS'nin işletilmesinde, Rus VVER-440 üniteleriyle 40 yılı aşkın olumlu bir deneyime sahip modern ve güvenilir VVER-1200 3+ nesil teknolojisini seçti. Rosatom, en az 60 yıl garantili hizmet ömrüne sahip yeni güç ünitelerini anahtar teslimi olarak inşa edecek" açıklamasında bulundu.
Endonezyalı izleyicilerin en fazla ilgi gösterdiği konulardan biri, nükleer enerjinin kamuoyunda kabul görmesinin sağlanmasıydı. Rosatom'un Endonezya Temsilcisi Anna Belokoneva, "Ulusal enerji projesinin hayata geçirilmesi kapsamında, ilgili tüm taraflarla sürekli iletişim kurmak, nükleer enerjinin ülke ve bireylere faydaları konusunda bilgi paylaşımı çok önemlidir. Rosatom, projelerimizin uygulanmasında farklı ülkelerde bu tür çalışmalar yapma konusunda büyük bir deneyime sahip. Bu deneyimi Endonezyalı ortaklarımızla paylaşmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Seminere, dört ülkeden 60'tan fazla uzman katıldı. Bu toplantı, Endonezya ve Rusya arasında nükleer enerjinin geliştirilmesinde ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde ileriye doğru atılan bir adımı temsil ediyor.