SAĞLIK

"Bel Ağrısına Dair En Güncel Bilgiler Sempozyumda"

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen Bel Ağrısı Sempozyumu’nda toplumda yaygın şekilde görülen bel ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri, uzman isimler tarafından pek çok yönüyle ele alındı

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından düzenlenen Bel Ağrısı Sempozyumu, toplumda yaygın olarak görülen bel ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemlerini uzman isimlerle ele aldı.

Sempozyum Başkanı, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Baltacı, günümüzde bilim dünyasında kanıta dayalı yaklaşımın önemini vurgulayarak, “Bu sempozyumda kanıta dayalı uygulamaları en aktif şekilde nasıl gösterebiliriz, bunu tartışacağız ve en güncel bilgilerle katılımcıları donatmaya çalışacağız.” dedi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü Dr. Ralph A. DeFronzo Oditoryumu'nda gerçekleştirilen etkinlik, fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanları, beyin ve sinir cerrahisi uzmanları ve bu alanda eğitim gören öğrencileri bir araya getirdi. Sempozyum, açılış konuşmaları ile başladı.

Bel ağrısı alanında kanıta dayalı bilgiler çok önemli

İstanbul Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersoy Kocabıyçak, bu tür sempozyum ve kongrelerin sayısını ve kalitesini artırmaya önem verdiklerini belirterek, “Üniversitelerin üç görevi var: İlki eğitim-öğretim, diğeri araştırma ve geliştirme, bunların bir arada olduğu bilimsel toplantılar. Yüz yüze bilimsel toplantılar çok önemli.” dedi. Kendisi de beyin ve sinir cerrahisi uzmanı olan Prof. Dr. Kocabıyçak, bel ağrısının tarih boyunca insanlığın en büyük sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Ayrıca Q1 dergilerde yayımlanan kanıta dayalı bilgilerin önemine vurgu yaptı.

Sempozyum önemli çıktılarıyla yararlı olacak

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, bel ağrısının güncel ve her yaş grubunu etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Genel olarak bakıldığında 15-24 yaş arasındaki bireylerde başlayan ve ileri yaşlara kadar çeşitli fizyolojik değişikliklerle ortaya çıkan bir semptomdur. Tüm insanların yüzde 85’inin en az bir kez bel ağrısıyla ilgili sıkıntılar yaşadığı biliniyor.” dedi. Önleyici bilgiler hakkında eğitim almanın önemine de değinen Yıldırım, sempozyumun önemli çıktılarıyla faydalı olacağını dile getirdi.

Bel ağrısı ve kanıta dayalı yaklaşımlar ele alınacak

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Gül Baltacı, “Neden Bel Ağrısı Sempozyumu düzenledik? Dünya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Konfederasyonu, 8 Eylül 2024 tarihinde ‘bel ağrısı’ sloganıyla tüm dünyadaki fizyoterapi ve rehabilitasyon derneklerine bir deklarasyon gönderdi. Bu yıl Dünya Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Konfederasyonu (WCPT) Toplantısı ve Kongresi 29-31 Mayıs’ta Japonya’da gerçekleştirilecek. Orada da bel ağrısı ve kanıta dayalı yaklaşımlar gündemde olacak.” diye konuştu. Ayrıca, sempozyumda kanıta dayalı uygulamaların en aktif şekilde nasıl gösterilebileceğini tartışacaklarını ifade etti.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, sempozyumun bilim dolu ve yoğun geçmesini dileyerek bilgi kazancı sağlaması açısından verimli olmasını temenni etti.

Doç. Dr. Halil Can: “Bel ağrısının sıklığı yüzde 7.3”

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk konferansında, İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Şimşek oturum başkanlığı yaptı. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Halil Can, “Bel Ağrısı ve Nöroşirürjikal Yaklaşımlar” başlıklı konferansta bel ağrısının dünya çapında sıklığının yüzde 7.3 olduğunu ve yetişkin nüfusun yüzde 80’inin yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşayacağını söyledi. Ayrıca bel ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgileri paylaştı.

Bel ağrısında fizyoterapi ve rehabilitasyon çeşitli yönleriyle ele alındı

“Bel Ağrısında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” başlıklı oturum, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Yıldız Analay Akbaba ve İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Aybüke Ersin'in başkanlığında gerçekleştirildi.

MANEX Kurucu Üyesi, Klinisyen Uzm. Fzt. Onur Seyrek, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Hikaye ve Ayırt Edici Özellikler” sunumunda hastaya yaklaşım üzerindeki bilgileri paylaştı. Nörogelişimsel Yoga Kurucusu Dr. Fzt. Görkem Dizdar da “Kanıt Dayalı Egzersizler” başlıklı sunumunda bel ağrısında önleyici ve tedavi etkinliğini artıran egzersizler üzerinde durdu.

Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde bel ağrısının tedavisinde kullanılan manuel terapi teknikleri, etkili stabilizasyon egzersizleri ve kinezyo bantlama ile ilgili workshoplar düzenlendi. Eğitmen Doç. Dr. Hilal Denizoğlu Külli, “Akut ve Kronik Dönemde En Etkili 5 Egzersiz” başlıklı workshopta, akut ve kronik ağrı için kanıt düzeyi yüksek egzersizlerden örnekler paylaştı. Ayrıca, “Akut Dönemde En Etkili 5 Kinezyotape Uygulaması” başlıklı diğer workshopta ise Eğitmen Prof. Dr. Gül Baltacı tarafından akut bel ağrısı için en etkili 5 kinezyotape tekniği gösterildi.