İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Tosun Tosun, diş eksikliklerinin tedavisinde yapay kök olarak bilinen implant uygulamalarındaki son yenilikleri paylaştı. 1965 yılından bu yana uygulanan implant yönteminin günümüzde geldiği noktada, çekilen dişlerin yerine aynı seansta implant yapmanın mümkün hale geldiği bilgisini verdi. Tosun, bu uygulamanın mevcut çene kemik hacmini korumak, dişsizlik süresini kısaltmak ve hasta konforunu artırmak adına önemli avantajlar sağladığını belirtti.
Prof. Dr. Tosun, diş eksikliklerinin tedavisinde implant uygulamalarının ağız ve diş sağlığının korunmasında etkili olduğunu vurgulayarak, bu yöntemlerin yaşam kalitesini yükselttiğini ifade etti. Son yıllarda implant uygulamalarında birçok yeniliğin ortaya çıktığını belirten Tosun, 60 yıllık bilimsel geçmişi olan implantlar sayesinde her türlü diş eksikliğinin giderilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.
Yeni teknolojiler sayesinde çekilen dişlerin yerine aynı seansta implant uygulamasının gerçekleşebildiğine dikkat çeken Tosun, “Günümüzde diş çekimlerinden sonra implant uygulanması için her vakada beklenilmesi gerekmemektedir. Bazı durumlarda erken implantasyon adı verilen bir protokol kullanılmakta ve çekilen dişlerdeki enfeksiyon veya hasar durumuna göre öncelikle yumuşak doku iyileşmesi için birkaç hafta beklenerek implant uygulaması tercih edilebilmektedir,” dedi.
Hemen İmplantasyon Yöntemi
Diğer bir yöntem olan ‘Hemen implantasyon’ uygulamasına değinen Prof. Dr. Tosun, bu yöntemde diş çekiminin ardından çekim boşluğunun lazer ile dezenfekte edilip implantın uygulanabileceğini belirtti. Çekim boşluğunda diş çekimine sebep olan mikropların olabileceğine vurgu yapan Tosun, “Bu boşluğu mikroplardan arındırmadan implant uygulamak başarısız sonuçlar doğurabilir. Ancak, lazer gibi mikropları bertaraf eden güçlü ışık kaynakları kullanıldığında doku tamamen mikroptan arındırılır ve güvenle implant yerleştirilebilir,” şeklinde konuştu.
Hemen implantasyon uygulamasının genel sağlık durumu elverişli olan bireylerde, trafik kazası ya da enfeksiyon gibi ani gelişen durumlar sonucu planlanmış diş çekimlerinde uygulanabileceğini ifade eden Tosun, bu yöntemin mevcut çene kemik hacmini koruma adına avantaj sağladığını belirtti. Diş çekiminden sonra implant uygulaması yapılmadığında çene kemiklerinin hacim kaybetmeye başladığının altını çizen Tosun, hemen implantasyonun avantajlarının hastaların dişsizlik süresinin kısalması ve konfor anlamında fayda sağladığını da ekledi.
Uygulama Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Tosun, hemen implantasyonun bazı durumlarda risk oluşturabileceğine, cerrahi uygulama için uygun olmayan bireylerde ve lazer teknolojisinin mevcut olmadığı kliniklerde uygulanmaması gerektiğine dikkat çekti. “Hemen implantasyonda çekim bölgesinin lazer ile dikkatlice mikroplardan arındırılması ve üç boyutlu tomografi çekilerek kemik hacminin hesaplanması çok önemlidir,” diyen Tosun, geciktirilmiş implantasyon uygulaması hakkında da bilgi verdi. Bazı vakalarda çekim sonrası hasarın büyük olduğunu belirten Tosun, bu durumda kemik boşluklarının yeniden dolmasını bekleyerek implant uygulamasına geçileceğini açıkladı.
Bütün bu bilgiler ışığında diş eksikliklerini gidermenin en iyi yönteminin implant tedavisi olduğunu belirten Prof. Dr. Tosun, diş çekiminden sonra bölgenin uzun yıllar dişsiz bırakılması durumunda kemik hacimlerinde daralma olabileceği uyarısında bulundu.