Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "Dirençli kent yalnızca günümüzdeki sorunları çözmek için değil, aynı zamanda kentleri geleceğe hazırlamak amacıyla da kullanılmaktadır. Biz Muğla'da bu konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.
TBB koordinasyonunda düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi, "Sürdürülebilir Güçlü Gelecek" temasıyla Ankara'da başladı. TBB hizmet binasında gerçekleştirilen kongre; afet riskleri, dirençlilik ve iklim değişikliği konularını ele alarak kentlerde dirençliliğin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kongre, afet yaşamış ya da yaşayabilecek büyükşehir ve il belediye başkanlarının katıldığı "Sürdürülebilir Dirençli Gelecek" paneliyle devam etti. Panelde Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yer aldı.
Bașkan Aras: "Orman Yangınlarında Bizden İstenilen Tüm İhtiyaçları Karşılıyoruz"
Kongrede konuşan Başkan Ahmet Aras, 2021 yılında orman yangınları ile mücadele ettiklerini belirterek, "Orman varlığımızın yaklaşık yüzde 10'unu kaybettik. Muğla, Türkiye'deki orman varlığı en yüksek 3 ilden biri. Aynı zamanda Akdeniz'deki konumumuzdan dolayı iklim krizinden en fazla etkilenen iller arasında yer alıyor. 2021 yılındaki yangınların bir nedeni de oldukça kuru bir hava, sıcak ve dengesiz rüzgârlardı" dedi. Aras, büyükşehir belediyelerinin orman yangınlarında görev ve yetki sahibi olmadığını, yangınların önlenmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait olduğunu vurguladı. Belediyelerin orman yangınları konusundaki eleştirilerin doğru olmadığını belirterek, "Bakanlık bizden ne istiyorsa her konuda destek oluyoruz" şeklinde konuştu.
Bașkan Aras: "Kentleşme Hızlanıyor, Dirençli Şehirler İçin Sosyal Eşitsizlikleri de Çözmeliyiz."
Başkan Aras, kentleşmenin hızlandığını vurgulayarak, "BM’nin açıklamasına göre 2050’de toplumu yüzde 68’i kentlere taşınacak. Bu yüzden gerekli önlemleri alıp dirençli kent oluşturma konusunda çalışma yapmamız gerekmektedir" dedi. Muğla’nın yüzde 68’ine maden arama ruhsatı verilmiş durumda olduğuna dikkat çeken Aras, "Sosyal eşitsizliklerin giderilmesi de büyük önem taşıyor. Belediyelerimiz, bu eşitsizlikleri azaltmak için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Bașkan Aras: "Kent Vergisi Çıkarılmalı"
Turizmle ilgili en büyük problemin dengesiz bir nüfus olduğunu kaydeden Aras, "Yaz döneminde yurt içinden ve yurt dışından 7-8 milyon civarında turist ağırlıyoruz. Bunun suyumuza, kanalizasyona, doğal kaynaklara ve trafiğe getirdiği yük ortada. Kent vergisi çıkarılması için çalışmalarımızı sunduk" dedi.
Bașkan Aras: "Dirençli Kent Hedefi için MUPA’dan Faydalanacağız"
Başkan Aras, "Dirençli kentler olarak her kentin kendi dinamiği var. Bizim dinamiğimiz tarım, turizm, kıyılar ve tabii ki kentin tarihi doğal güzellikleri. Planlama ajansımızı kurduk. Planlama ajansı üzerinden veri topluyoruz ve o verileri işleyerek karar destek mekanizmalarına çeviriyoruz. Dirençli kent vizyonu için de MUPA’nın çalışmalarından faydalanacağız" diye belirtti.
Bașkan Aras: "Muğla'da Yaşanan Su Sorununu Denizden Arıtma Yöntemiyle Çözmeye Çalışacağız"
Mali desteklerin önemine değinen Başkan Aras, "Muğla'da yaşanan su sorunu denizden arıtma yöntemiyle çözeceğiz. İlk planda günlük 21 metreküplük üretim yapabilecek bir tesis kuracağız. Patlayan tüm boru hatlarını da değiştirmekteyiz. Yaklaşık 270 milyon liralık bir boru alımı gerçekleştirdik. Mevcut nüfusun su ihtiyacını karşılamak için gerekli olan basınca dayanacak kapasiteleri artırmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, geri dönüşüm mekanizmaları yerleştiriyoruz" diyerek Muğla'daki su sorununa dair çözüm önerilerini paylaştı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı