İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin düzenlediği Gnatoloji - Çiğneme Sempozyumu’nda ağız ve diş sağlığının en önemli sistemlerinden biri olan çiğneme, alanında uzman akademisyenler ve diş hekimleri tarafından farklı yönleriyle ele alındı. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, diş hekimliğinin tüm alanlarını kapsayan gnatolojinin çiğneme sistemini ilgilendiren bir disiplin olduğunu söyledi.
İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüsü Dr. Ralph A. DeFronzo Oditoryumu’nda düzenlenen Gnatoloji Çiğneme Sempozyumu’nda çiğneme sistemi, tüm yönleriyle değerlendirildi.
Prof. Dr. Tosun Tosun: “Çiğneme sisteminin bilinmeyen pek çok yönü var”
Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tosun Tosun, gnatolojinin çiğneme sistemini ilgilendiren bir disiplin olduğunu belirterek, “Gnatoloji, diş hekimliğinin tüm alanlarını kapsıyor. Bu nedenle ilgi görmeye devam ediyor. Bütün alanlar bu konuyla ilgili çalışma yapmış olmasına rağmen çiğneme sisteminin birçok karanlıkta kalan ve bilinmeyen yönü var. Çok kompleks bir yapı. Bu sempozyum bu konuda öğrencilerimizin bilgilerini artırmalarına imkan sağlayacak” dedi.
“Bilgimizi artırarak fark yaratmak zorundayız”
Ülkemizde yaklaşık 50 bin aktif çalışan diş hekimi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tosun Tosun, “Bu oran giderek artıyor. 1908 yılında Osmanlı döneminde ilk diş hekimliği okulu, o zamanki adıyla Dişçilik Mektebi açıldı. Ülkemiz 2009 senesine kadar yaklaşık 100 yıllık periyotta 29 diş hekimliği fakültesine sahipti. 2010 yılından günümüze geldiğimizde ise son 10 yılda 76 tane ilave fakülte açılmasıyla beraber sayı 105’e yükseldi. Dolayısıyla ülkemizde diş hekimliği fakültesi sayısı artıyor. Bu nedenle bizler bilgimizi artırarak bir fark yaratmak zorundayız. Mesleki rekabet giderek artıyor. Bu nedenle bu bilimsel etkinlikler büyük önem taşıyor. Bugünkü sempozyumda önemli konuşmacılarımız gnatolojiyi ve çiğneme sistemini ilgilendiren pek çok konuyu paylaşacaklar” dedi.
Çiğneme sisteminin yapısı ve rahatsızlıkları anlatıldı
Sempozyum Başkanlığı’nı İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler’in üstlendiği ilk oturumda, İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, “Çiğneme Sisteminin Fonksiyonel Anatomisi” başlıklı sunumunda çiğneme sisteminin yapısını, çiğneme kaslarının yapısını, çiğneme sisteminde ortaya çıkan sağlık sorunları ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi. Çene ekleminin kafatasındaki tek hareketli eklem olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, bruksizm (çene sıkma-diğer gıcırdatma) başta olmak üzere çene eklemlerini ilgilendiren sorunların tedavisinde akupunktur ve botoks uygulamalarından yararlanıldığını söyledi.
Çiğneme sistemini farklı açılardan değerlendirdiler
Sempozyumda Basel Üniversitesi’nden Dr. Sarah Qadeer “From Occlusion to Enamel Regeneration”, İstinye Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gamze Aren “Çocuklarda Çiğneme Mekanizması”, İstanbul Atlas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esra Pamukçu “Mastication&Restorative Treatments”, Dr. Öğretim Üyesi Gamze Kavuncu “Periodontal Reseptörler: Gnatolojideki Rolü ve Önemi”, Prof. Dr. Tosun Tosun “İmplantoloji ve Çiğneme Mekanizması” ve Dr. Öğretim Üyesi Serdar Gözler “Çiğneme Sistemi ve Temporomandibular Rahatsızlıklarda Uygulanan Protokoller” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı