EKONOMİ

"Erkport’tan Çin-Türkiye Lojistik İş Birliği"

2013 yılından beri İzmir’de deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren Erkport, Çin’den İstanbul’a uzanan denizyolu taşımacılığında yeni bir dönem başlatmak üzere Yantai Port Group ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladı

2013 yılından beri İzmir'de deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren Erkport, Çin'den İstanbul'a uzanan denizyolu taşımacılığında yeni bir dönem başlatmak üzere Yantai Port Group ile stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. "İki Liman Bir Yol" Anlaşması kapsamında Çin'in Yantai Limanı ile Haydarpaşa Limanı arasında bitmiş araç lojistiği, iş makineleri, proje yükleri ve Ro-Ro taşımacılığı gerçekleştirilecek.

Bu proje ile Haydarpaşa Limanı'nın aktarma limanı haline getirilmesi, Türk limanlarına, Akdeniz ve Karadeniz limanlarına bölgesel olarak ciddi bir katkı sağlayacak. "İki Liman Bir Yol" projesi ile İstanbul, Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu arasında lojistik bir üs olma özelliği kazanacak.

Projeyle birlikte Kore, Japonya ve Avustralya limanlarının ana aktarma merkezi olan Yantai Limanı üzerinden, Erkport imzasıyla yıllık 100 bin binek aracın taşınması sağlanacak. Ayrıca, gelişmekte olan pazarlara iş makinesi ve ticari araç taşımacılığı gerçekleştirilecek. Projenin, otomotiv ihracatına ivme kazandırması ve işletmelerin hammadde ihtiyaçlarını daha kolay tedarik etmelerini sağlaması hedefleniyor.

İstanbul artık Avrupa ve Uzak Doğu arasında bir köprü rolünde olarak ön plana çıkıyor. Çin'in Shandong Eyaleti Vali Yardımcısı Song Junji, Yantai Port Group Genel Müdürü Jiang Kai ve Erkport Çin Temsilcileri ile bir araya gelen Erkport Liman Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Emrah Gezgin, "Japonya ve Kore'den Yantai Limanı üzerinden getirdiğimiz yük ve konteynerleri Haydarpaşa Limanı’na, oradan da tüm Karadeniz bölgesine, Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz limanlarına ulaştırıyoruz" açıklamasında bulundu. Nakil görevi üstlenen feeder gemiler aracılığıyla Haydarpaşa Limanı aktarmalı olarak Romanya ve Gürcistan’ın liman şehri Poti’ye taşımacılık hizmetleri sağlanıyor.

Gezgin ayrıca, "İki Liman Bir Yol projesi ile İstanbul artık sadece Asya ile Avrupa arasında bir köprü değil; Avrupa ve Uzak Doğu arasında bir köprü rolünü üstleniyor. Çin ile Türkiye arasında ekonomik olarak tarihi bir yakınlaşma başladı ve Erkport olarak buna öncülük etmekten mutluyuz. Çin, üretim faaliyetleri açısından Türkiye'yi önemli bir lokasyon olarak görüyor ve bu adım, iki ülke arasındaki lojistik altyapının güçlenmesi için büyük bir hamle. Biz de Erkport olarak bu hamlenin mimarlarından biriyiz. Süveyş Kanalı’nı kullanarak müşterilerimize hız avantajı yaratıyoruz ve Kızıldeniz’i geçen az sayıda taşımacıdan biriyiz. Bu da elbette müşterilerimiz için maliyet avantajı ve hız demek" dedi.

Çin yatırımcısı için Türkiye pazarı ilgi çekici hale gelecek. Türkiye’nin büyük bir ithalatçı ülke olduğunu belirten Yantai Port Group Genel Müdürü Jiang Kai, "Türkiye ile olan ilişkilerimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Bu iş birliği bizim için son derece önemli bir adım oldu. Çin ve Türkiye limanları arasında düzenli hat taşımacılığının başlaması ve lojistik altyapının güçlenmesi, ticari bağlarımızı kuvvetlendirerek her iki ülkenin ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacak ve Çin yatırımcısı için Türkiye pazarını ilgi çekici hale getirecek. Transit taşımacılık süreçlerinin kolaylaşması ve hız kazanması ise küresel ticaret hacminin artmasını sağlayacak" ifadelerinde bulundu.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin lojistik altyapısını ve ekonomik ilişkilerini güçlendirirken, aynı zamanda Çin ile olan ticari bağların da derinleşmesine olanak tanıyor. Erkport'un bu projede üstlendiği rol, sadece iki ülke arasında değil, aynı zamanda bölgesel ticarette de önemli bir lokasyon haline gelmesini sağlıyor.