Karþýyaka Belediyesi, geçen yaz Yamanlar Daðýnda meydana gelen orman yangýný nedeniyle ortaya çıkan sel ve taþkýn risklerine karþý, Slovakyadan uzmanların katılımıyla bir panel düzenledi.
Akademisyen Michal Kravcík’in bilgi ve deneyimleriyle katkı sunduğu su yönetimi konulu panelin, yapılan çalışmalara ışık tutacağı vurgulandı. Karþýyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “Nefes kadar değerli olan suyun önemini biliyor, yarınları daha yaşanabilir kılmak için bilimi rehber ediniyoruz” dedi.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Yamanlar Dağı’nda meydana gelen orman yangını, yüzlerce hektarlık alan ile binlerce ağacı yok etti. Yangının ardından gelen sel ve taşkın risklerine çözüm aramak için harekete geçen Karşıyaka Belediyesi, durumu bilimsel bir yaklaşım ile masaya yatırdı. Bu kapsamda Yuva Derneği’nin katkılarıyla “Su Yönetimi” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Slovakya’dan katılan sürdürülebilir su yönetimi uzmanı Michal Kravcík ile haritalama ve peyzaj araştırmacısı Dipl. Eng. Danka Kravciková, bilgi ve deneyimleriyle önemli katkılar sundu.
DOĞA TEMELLİ YAKLAŞIMLAR
Panel öncesinde, Slovakya’dan gelen akademisyenler; Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Afet İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yangın alanında incelemelerde bulundu. Bölgedeki dere yatakları incelenerek yangın sonrası oluşabilecek taşkın risklerine karşı alınabilecek önlemler değerlendirildi. Ardından Karşıyaka Belediyesi Sıfır Karbon Noktası’nda gerçekleştirilen Su Yönetimi panelinde, İzmir’de su tutma stratejilerini hayata geçirmek için gerçekleştirilebilecek doğa temelli yaklaşımlar ele alındı.
“ÖNLEM ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Pilenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Ağustos’un 15’inde Yamanlar Dağı’nda meydana gelen büyük orman yangınının, Karşıyaka’nın en önemli doğal alanlarından birini tahrip ettiğini belirtti. Bu olayın, doğa ile kentlerin birlikte varlığının önemini bir kez daha hatırlattığını ifade etti. Ünsal, yangın sonrası yoğun yağışlarla Karşıyaka’nın sel riskiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ile gerekli önlemleri almak için iş birliği içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.
Ünsal, projelerinde yağmur hendekleri ve taşkın parkları planladıklarını belirterek, kırsaldan kente uzanan bütüncül çözümler üretmeleri gerektiğini vurguladı. Panelin, Karşıyaka ve İzmir için daha sürdürülebilir bir gelecek adına önemli bir adım olduğunu düşündüğünü ifade etti ve burada bulunan uzmanlara teşekkür etti.
“SU YÖNETİMİ BÜTÜNCÜL OLARAK ELE ALINMALI”
Akademisyen Michal Kravcík ise Slovakya'nın su kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu, ancak son yüz yılda 15 milyar ton suyun kaybedildiğini vurguladı. Kravcík, su döngüsü içinde su kaybını önlemeye yönelik çalıştıklarını belirterek, su yönetiminin bütüncül bir yaklaşım gerektirdiğini ifade etti. Karşıyaka'nın özelliklerini de göz önünde bulundurarak yapılabilecek yöntemlerin tartışılacağını ekledi.
İzenerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saadet Çağlın, İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar ve Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Meltem da Korkmaz, su yönetiminin iklim değişikliği ile uyumda en önemli faaliyet alanlarından biri olduğunu belirtti. Ayrıca, doğayla uyumlu stratejilerin geliştirilmesinin gerekliliğine dikkat çektiler.
YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK
Panelin “Yerel Organizasyon Sunumları” başlıklı oturumunda İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar taşkın yönetimi hakkında, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ise orman yangınlarının erozyon ve sel üzerindeki etkileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi. “Su Tutma Peyzajlarını Anlamak” başlıklı oturumda Kravcík ve Kravciková, su tutmanın temel ilkeleri ve doğal su tutmanın ekonomik faydaları hakkında bilgiler verdi.
Sonrasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesinden akademisyenler, sunumlarıyla panele katkıda bulundu. Gerçek vaka senaryoları üzerine grup çalışmaları yapılarak, ilgili kurumların katılımıyla bir atölye düzenlendi. Bu atölyede İzmir’in su yönetimi stratejilerini somut ve uygulanabilir bir biçimde planlamak üzere detaylı değerlendirmeler yapıldı. Ortak akılla oluşturulan öneriler, gelecekte benzer sorunlarla karşılaşılması durumunda önemli bir yol haritası sunacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı