Hepsiburada, Temmuz-Eylül döneminde 233 bin yeni müşteri kazanarak aktif müşteri sayısını 12,3 milyonun üzerine çıkardı ve yılın ilk 9 ayında toplamda 98 milyon sipariş aldı. Enflasyondan arındırılmış toplam satış hacmi, ilk dokuz ayda yüzde 90,4 oranında artarak 122 milyar Türk lirasına ulaştı. Enflasyondan arındırılmış verilere göre ise satış hacmindeki artış yüzde 17,4 olarak kaydedildi. Yılın üçüncü çeyreğinde de Hepsiburada, operasyonel mükemmeliyet ve müşteri memnuniyeti üzerine kurulu büyüme modeliyle güçlü finansal sonuçlar elde etti. Üçüncü çeyrek verilerine göre, satış hacmi önceki tahminlerle uyumlu bir şekilde yüzde 70 oranında arttı.
Hepsiburada, satış hacmini büyütürken aynı zamanda verimlilik ve sürdürülebilir kârlılığını artırmayı hedefliyor. Yılın üçüncü çeyreğinde enflasyondan arındırılmış FAVÖK’ün toplam satış hacmine oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan artış göstererek yüzde 1,2 seviyesine ulaştı. 9 aylık dönemde ise bu oran yüzde 1 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Hepsiburada'nın operasyonel nakit akışı, ilk 9 ayda yüzde 36,3 artışla yaklaşık 3,4 milyar TL’ye çıkarken, serbest nakit akışı da yüzde 50,5 artışla 2,1 milyar TL’ye yükseldi.
Platformda satışı sunulan ürün sayısı da kayda değer bir artış gösterdi ve 280 milyona ulaştı. Üç aylık dönemde yaklaşık 32 milyon sipariş alan Hepsiburada, 2024 yılının ilk 9 ayında aldığı sipariş sayısını, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 25 artırarak 98 milyona çıkardı. Aktif müşteri sayısı, üçüncü çeyrekte 207 bin artışla 12,3 milyon seviyesine ulaştı ve böylece saatte 96 yeni müşteri kazanıldı. Müşterilerin son 12 aydaki sipariş sıklığı ortalaması ise 10,8 olarak belirlendi.
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, müşteri odaklı yaklaşımın bilançolara yansıdığını vurguladı. Gökçetekin, Hepsiburada’nın misyonunun yalnızca online bir alışveriş platformu oluşturmak olmadığını, aynı zamanda müşterilerine kaliteli ve güvenilir ürünlere en kolay ve uygun şekilde ulaşmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Bu anlayışın, güçlü bilançoların en büyük destekçisi olduğuna inandığını dile getirdi. 2024 yılında, toplam satış hacminde yaklaşık yüzde 75 oranında büyüme beklediklerini ifade etti. Enflasyondan arındırıldığında ise bu oranın yüzde 13 düzeyinde olacağını kaydetti.
Hepsiburada, kârlılık ve verimliliğini artırdı. Eylül ayında gerçekleştirilen okula dönüş kampanyası ve Hepsiburada Premium üyelerinin artan sipariş sıklığı, yılın ilk 9 ayında toplam satış hacimlerini yüzde 90,4 (enflasyondan arındırılmış %17,4) artırdı. Gökçetekin, NASDAQ Teknoloji Borsası’na kote olduklarından bu yana ilk kez bir çeyrekte enflasyondan arındırılmış faaliyet kârı elde ettiklerini ve FAVÖK’lerini üçüncü çeyrekte yüzde 287, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 192 artırdıklarını belirtti. Bu başarı ile kârlılık oranlarının da, üçüncü çeyrekte 2,1 puan iyileşerek yüzde 11,5 ile halka arz sonrasındaki en yüksek seviyeye ulaştığını vurguladı.
Hepsiburada, HepsiJET adlı hizmeti ile diğer perakendecilere sunduğu taşımacılık hizmetinin hacmini de yüzde 97 oranında artırdı. Yapay zeka odaklı yatırımların Hepsiburada’nın güçlenen bilançosunda önemli bir payı olduğunu belirten Gökçetekin, Hepsiburada'nın gelir çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak bu yatırımla platform dışında da güçlü büyüme performansları sergilendiğini ifade etti. Türkiye'nin 81 ilinde hizmet veren HepsiJET, platform dışındaki perakendecilere sunduğu taşımacılık hacmini yüzde 97 artırırken, dış müşterilerin toplam taşımacılık hacmi içindeki payı ise yüzde 35’e ulaştı.
Hepsiburada Premium’un tercih eden müşteri sayısı 3,7 milyona yükseldi. Hepsiburada'nın üçüncü çeyrek bilançosu ve yatırımcı sunumunda öne çıkan diğer detaylar arasında, toplam satış hacmi içerisindeki pazaryeri oranının yüzde 70,4’e ulaşması ve Hepsiburada Premium’un 30 Kasım itibarıyla 3,7 milyon müşteriye ulaşması yer aldı. Ayrıca Hepsiburada, 75 Net Tavsiye Skoru ile en çok tavsiye edilen e-ticaret şirketi olmayı sürdürdü.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı