GENEL

"El Yazısının Beyin Üzerindeki Derin Etkileri"

Klavye ile hızlı yazan bireylerin yazdıklarını daha az düşündüklerini ve dolayısıyla bilgiyi daha az işlediklerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, “El yazısıyla not almak, beyindeki motor ve bilişsel süreçler arasında bir bağ kurar

Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, el yazısı ile klavye kullanımı arasındaki farkları ve el yazısının bilişsel süreçler üzerindeki etkilerini açıkladı. El yazısının, beyindeki motor ve bilişsel süreçler arasında bir bağlantı kurarak bilgilerin daha uzun süre hafızada tutulmasına yardımcı olduğunu belirtti. Hızlı yazmanın, bireylerin yazdıklarını daha az düşünmelerine ve dolayısıyla bilgiyi daha az işlemelerine neden olduğunu vurguladı.

Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, el yazısının beynin farklı bölgelerini harekete geçiren karmaşık bir eylem olduğunu ifade etti. Yazarken motor korteksin el hareketlerini yönetirken, somatosensoriyel korteks parmaklardan gelen duyuları işler. Ayrıca, görsel korteks, harflerin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol ederken, prefrontal korteks yazının içeriğini planlayarak sürece katılır. Bu süreç, beynin iki yarısı arasındaki iletişimi güçlendirerek özgün düşünmeyi ve dil işleme yeteneklerini destekler.

Klavye kullanımı ise bilginin daha az işlenmesine neden oluyor. Klavyenin daha az motor beceri gerektirdiğine dikkat çeken Alp, bu durumun beynin daha az bölgesinin aktif hale gelmesine yol açtığını dile getirdi. Klavye kullanırken genellikle yalnızca parmak hareketlerinin kontrol edildiğini vurguladı. Hız sağlasa da, özellikle derin öğrenme ve bilgiyi işleme açısından el yazısının daha kapsamlı ve olumlu etkileri olduğunu belirtti. Araştırmalar, klavye ile hızlı yazmanın bireylerin yazdıklarına daha az odaklanmalarına ve bilgiyi yüzeysel işlemelerine neden olduğunu ortaya koyuyor.

Uzman Klinik Psikolog, el yazısının öğrenme ve bellek süreçlerinde oldukça etkili olduğunu vurguladı. 'Embodied cognition' paradigmalarına göre fiziksel hareketlerin öğrenmeyi güçlendirdiğini ifade eden Alp, el yazısıyla not almanın bilgilerin zihinde daha uzun süre saklanmasına yardımcı olduğunu belirtti. El yazısı sadece bilgiyi tekrar etmekle kalmaz, aynı zamanda onu aktif bir biçimde işleyerek anlamlandırmayı sağlar.

Bir çalışmada, el yazısıyla not alan bireylerin, klavye ile not alanlara göre daha iyi kavramsal anlayış geliştirdikleri ve bilgileri daha uzun süre hatırladıkları bulunmuştur. El yazısının yavaşlığı, bireyin yazdığı konuyu derinlemesine düşünmesine olanak tanır. Bu durum, dil öğrenimi veya matematik gibi konularda da önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, eğitim alanında el yazısı hâlâ önemli bir araç olarak kabul edilmektedir.

Motor ve mekânsal becerilerin korunması için el yazısının sürdürülmesi gerektiğini aktaran Zeynep Betül Alp, el yazısı sırasında beynin proprioseptif sisteminin devreye girdiğini ve bu sistemin vücudun uzaydaki konumunu algılaması açısından önem taşıdığını belirtti. Çocukluk döneminde el yazısı gibi aktivitelerin motor ve mekânsal becerilerin gelişmesine katkı sağladığını ifade eden Alp, yetişkinlerde de el yazısına devam etmenin bu becerilerin korunmasına ve hatta gelişimine yardımcı olabileceğini vurguladı.

Sonuç olarak, el yazısı; motor, bilişsel ve mekânsal becerilerin gelişimi açısından kritik bir rol oynamaktadır. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, el yazısının sunduğu avantajlarla, bireylerin bilgi işleme kapasitesinin arttığını ve bu sürecin hem çocukluk döneminde hem de yetişkinlikte öneminin sürdüğünü belirtti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı